enzymen

Enzymen zijn door het lichaam gemaakte eiwitten die de reacties in levende cellen en organismen bevorderen. Voor vrijwel elke chemische omzetting in de cel bestaat een specifiek enzym. Dankzij de enzymen kunnen biochemische reacties wat zuurgraad en temperatuur betreft, onder voor chemische reacties zeer milde omstandigheden, plaatsvinden. De afbraak van bepaalde complexe moleculen in de voeding wordt mogelijk gemaakt door enzymen.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie versloeg het monster Grendel?


JUIST!NIET JUIST!

Beowulf

Media > print, radio en televisie

persvrijheid

Aanvankelijk het recht om gedachten en meningen via het gedrukte woord te verspreiden, zonder toestemming vooraf van de overheid. Nu geldt dit recht ook voor andere media. Achteraf kan in principe wel worden ingegrepen als de verspreide boodschap buitensporig lasterlijk of discrimerend is, hoewel het moeilijk is aan te geven wanneer een grens is overschreden.