vetzuren

Vetzuren zijn organische verbindingen gekenmerkt door een koolwaterstofketen met een eindstandige carboxylgroep. Deze groep bepaalt het zuurkarakter. In de natuur spelen vooral vetzuren met zestien of meer koolstofatomen een belangrijke rol, onder andere als onderdeel van lipiden (vetten).
Biologisch is het onderscheid tussen verzadigde en onverzadigde vetzuren van belang. ‘Onverzadigd’ betekent dat in de koolwaterstofketen tussen diverse koolstofatomen één of meer dubbele bindingen voorkomen. De koolstofketens zijn dan niet volledig met waterstof verzadigd. De belangrijkste onverzadigde vetzuren zijn de meervoudig onverzadigde vetzuren linolzuur, linoleenzuur en arachidonzuur.
Gebruik van een voeding met vetten die veel onverzadigde vetzuren bevatten wordt in verband gebracht met een verminderde kans op hart‑ en vaatziekten, maar daarbij is het wel essentieel dat die dubbele bindingen een bepaalde oriëntatie, namelijk de cis- ofwel Z-oriëntatie hebben en niet de tegengestelde trans- ofwel E-oriëntatie. Dierlijke voedingsstoffen zijn in het algemeen arm aan onverzadigde vetzuren. Voedingsstoffen afkomstig van vissen en de meeste plantaardige voedingsstoffen zijn juist rijk aan onverzadigde vetzuren.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie schreef in 1654 het treurspel Lucifer?


JUIST!NIET JUIST!

Vondel

Renaissance

Europese cultuurperiode van ongeveer 1450 tot ongeveer 1600 die zich onderscheidde van de Middeleeuwen door een meer op de mens en wereld gerichte levenshouding en een onbegrensd vertrouwen in het menselijke kunnen ('virtù'). Ook tijdgenoten waren zich ervan bewust dat hun tijd verschilde van de door hen als barbaars bestempelde Middeleeuwen. Zij lieten zich inspireren door de klassieke cultuur, die zij mateloos bewonderden. De Renaissance begon in Italië en zou omstreeks 1500 in de rest van Europa doordringen.
Zie ook Renaissance en humanisme.