fermentatie

Fermentatie is synoniem voor gisting. Dit is de afbraak van organische stof zonder tussenkomst van zuurstof. Bij een dergelijk anaeroob proces worden met behulp van micro‑organismen of enzymen suikers omgezet in bijvoorbeeld alcohol. Voor sommige organismen is dit het natuurlijke proces voor hun energievoorziening. Bij de productie van onder andere wijn en bier wordt gedoseerd gebruikgemaakt van gisting.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke klier in het menselijk lichaam maakt insuline aan?


JUIST!NIET JUIST!

alvleesklier

Levenswetenschappen > biologie (o.a anatomie en fysiologie) en scheikunde

adaptatie

Adaptatie is de wijze waarop een levend organisme zich aanpast aan een wijziging van zijn leefomstandigheden. Dat kan gaan om een tijdelijke verandering bij een kortdurende wijziging, zoals vogels die bij felle kou hun verenpak opzetten. De leefomgeving kan ook blijvend veranderen, waardoor sommige organismen bepaalde blijvende eigenschappen ontwikkelen. Deze veranderingen worden erfelijk vastgelegd en aan het nageslacht doorgeven. Zo merkte Darwin op dat de door hem bestudeerde vinken verschillende snavels ontwikkelden al naargelang de omgeving waarin zij leefden.