Andriessen

Andriessen is de achternaam van een Nederlandse familie van musici en componisten.

Willem Andriessen (1887-1964) maakte een snelle carrière als pianist, maar was ook componist en directeur van diverse conservatoria.

Hendrik Andriessen (1892-1981), was componist en organist; broer van Willem. Grote bekendheid genoten zijn orgelimprovisaties. Hij componeerde missen, orgelwerken, opera's, symfonieën, liederen en kamermuziek.

Jurriaan Andriessen (1925-1996), zoon van Hendrik, was componist. Hij schreef concerten, symfonieën en toneelmuziek.

Louis Andriessen (1939-2021), zoon van Hendrik, was componist en pianist. Zijn compositie De Staat werd internationaal bekroond (1977). Bekende werken zijn: Hoketus en De Stijl.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke acteur werkt veel samen met regisseur Martin Scorsese?


JUIST!NIET JUIST!

Robert De Niro

Muziek: Pop(ulaire) muziek > buitenlandse musici en groepen

Elvis Presley

(1935-1977) In Memphis groot geworden pionier van de rock-\'n-roll die door zijn briljante vertolking van covers en zijn sexy podiumpersoonlijkheid een onuitwisbaar stempel drukte op de Amerikaanse jeugdcultuur van de jaren \'50. Stierf na een carrière vol ups (singles als Heartbreak Hotel, Jailhouse Rock en In The Ghetto) en downs (de Hollywood-films waarin hij de hoofdrol speelde, zijn optredens in Las Vegas) als een eetverslaafde drugsgebruiker in zijn landhuis Graceland, om daarna als The King het voorwerp te worden van religieuze verering.