BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

magisch realisme

Term die vanaf de jaren twintig wel gebruikt wordt om een vorm van kunst aan te duiden die strak, bijna fotografisch realisme koppelt aan vervreemdende, bizarre of magische elementen, onder meer door bepaalde belichtingseffecten. Wordt wel, maar ten onrechte, gezien als een variant van het surrealisme . Van grote invloed erop was het werk van Giorgio de Chirico .
In Nederland waren Carel Willink en Pyke Koch magisch realisten. Ook de Belgische kunstenaar Paul Delvaux, die zich overigens een ‘poëtisch realist’ noemde en veelal bij het surrealisme wordt ingedeeld, wordt er wel toe gerekend. Anders dan bij het surrealisme staat in het magisch realisme het weergeven van de werkelijkheid centraal, zij het met een mysterieuze aura.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop