Hitler

Adolf Hitler (1884-1945) Duitse politieke leider, politiek activist in de jaren twintig uit ongenoegen over de Vrede van Versailles. Veroordeeld wegens een poging tot staatsgreep in 1923 schreef hij in de gevangenis Mein Kampf, waarin hij de gedachten uiteenzette die de basis van het nationaal-socialisme vormen.
Hij bezorgde de National-Sozialistische Deutsche Arbeiter Partei (NSDAP) een massale aanhang en wist in 1933 de macht naar zich toe te trekken, waarmee het zogeheten Derde Rijk begon. Met zijn politiek van openbare werken en grootscheepse bewapening wist Hitler de massale werkloosheid te bestrijden, wat zijn prestige verhoogde.
In de buitenlandse politiek forceerde hij onder andere de Anschluss van Oostenrijk en de annexatie van Sudetenland (1938) en Bohemen-Moravië (1939). Met het binnentrekken van Polen (1939) veroorzaakte hij de Tweede Wereldoorlog.
Dat het nationaal-socialisme zo succesvol is geweest, hangt ten dele samen met de aard van de Duitse samenleving en de economische problemen na de Eerste Wereldoorlog, maar zeker ook met de charismatische persoonlijkheid van Hitler, zijn politieke inzicht en zijn gave tot het bespelen van grote massa's.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.