Franse tijd

De Franse tijd (1810-1813) is de periode waarin Nederland door inlijving deel uitmaakte van het Franse keizerrijk van Napoleon. Deze periode bracht behalve onderdrukking en uitbuiting ook een aantal goede zaken met zich mee, zoals de invoering van een Burgerlijke stand in 1811, waarbij iedereen verplicht werd behalve voornamen ook een familienaam te laten registreren, en de invoering van belangrijke wetgeving naar Frans model.
In november 1813 kwam een einde aan de Franse tijd in Nederland toen Napoleon na een grote nederlaag bij Leipzig gedwongen werd zijn hier gelegerde troepen terug te halen. In Den Haag werd een voorlopig landsbestuur ingesteld onder leiding van Gijsbert Karel van Hogendorp.

Zie ook Haags Verdrag, Koninkrijk Holland, Bataafse Republiek, Daendels, Lodewijk Napoleon en Schimmelpenninck.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.