zout

De productie van zout hoort tot een van de oudste vaardigheden van de mensheid. De behoefte aan extra zout ontstond toen de mens het land ging bewerken en zich op vaste woonplaatsen ging vestigen. Daarvóór werd voornamelijk rauw vlees gegeten, dat van zichzelf voldoende zout bevat. Zout werd daarna in toenemende mate gebruikt om voedsel te conserveren, zodat het ook tijdens de winterperiode langer houdbaar bleef. Het was niet zo gemakkelijk te krijgen en was dus kostbaar. Men moest er zuinig mee zijn en met zout knoeien zou dan ook ongeluk brengen. Tegenwoordig haalt men bij het morsen van zout de schouders op en zegt: 'Ach wat zou't', maar vroeger was dat een doodzonde. Men gooide onmiddellijk zout over de linkerschouder, de kant waarlangs de duivel mee zou gluren.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke ruimte vind je niet in een kathedraal?


JUIST!NIET JUIST!

atrium

Tradities > symboliek

regenboog

In veel culturen een symbool van hoop en bescherming door goden. In de christelijke cultuur van verzoening tussen God en mensen. Na de zondvloed beloofde God dat hij de aarde nooit meer zo diep onder water zou zetten en als teken van die belofte zou voortaan een regenboog te zien zijn.

De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week

  1. oxidatie
  2. Muzen
  3. hoger beroep
  4. Pavlov-effect
  5. ontologie
  6. bestuursorgaan
  7. bismillah
  8. normen
  9. conformisme
  10. alter ego