reïncarnatie

Opnieuw ter wereld komen. Deze overtuiging komt voor in verschillende godsdienstige tradities. Binnen de Hindoetraditie en het Boeddhisme hangt de reïncarnatiegedachte nauw samen met die van karman (het handelen) of karma. Wie door een goed leven een gunstig karman schept, bereikt daarmee dat hij in een volgend leven op een hogere trap geboren wordt. Het uiteindelijke doel is de verlossing van het rad der wedergeboorte. Speelt ook een rol bij Joodse en Islamitische mystici en in de nieuwere – westerse – religieuze stromingen als antroposofie, theosofie en New Age.
In het Christendom is het geloof in reïncarnatie verloren gegaan sinds het door een concilie in de zesde eeuw werd verboden en de door de Roomse kerk vervolgde katharen, die er wel in geloofden, in de Middeleeuwen uitstierven.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.