Boeddha

(Sanskriet: de ontwaakte, verlichte) Titel waarmee de Indiase vorstenzoon Siddharta Gautama (circa 566-486 v.Chr.) als stichter van het Boeddhisme geldt. Voor zijn leven bestaan echter geen historische bewijzen.
Op zoek naar de bevrijding uit de onvoorspelbaarheid en het lijden van het bestaan, verliet de oorspronkelijk als hindoe opgegroeide Gautama het paleis van zijn vader ('het grote verzaken') en vond zijn heil, niet in yoga of in strenge ascese (beheersing van begeerten), maar in meditatie.
In zijn 'verlichting' (Sanskriet: bodhi), vond hij de 'vier waarheden'. De waarheid van het lijden, de oorsprong en de overwinning ervan en het achtvoudig pad tot de opheffing ervan. Daarna verzamelde Boeddha een gemeenschap van leerlingen, met name monniken, voor de beoefening en de verkondiging van de door hem gevonden heilsweg. Die gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid van de mens, zonder geloof in een persoonlijke, goddelijke schepper.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.