gemeenschapskunst

Uit Engeland overgenomen term (werd o.a. door William Morris gebruikt) voor het ideaal dat kunst een dienende functie zou moeten hebben voor de gemeenschap. Enerzijds werd de 'gemeenschap' daarbij als religieus gezien, en vergeleken met de (door de aanhangers verheerlijkte) samenleving in de middeleeuwen; anderzijds werd deze vanuit een socialistisch standpunt beleden: een kunst voor allen (bijv. door Richard Roland Holst).
De architect Hendrik P. Berlage zag dit ideaal in het licht van de, door de Duitse componist Richard Wagner in 1851 voor zijn opera's geformuleerde, alle kunsten omvattende creatie: het 'Gesamtkunstwerk'. Een voorbeeld daarvan gaf Berlage in zijn te Amsterdam gebouwde beurs, waaraan vele kunstenaars versieringen aanbrachten (o.a. Jan Toorop, Mendes Da Costa, Richard Roland Holst). Hij was daarmee van grote invloed op de architecten van de Amsterdamse School.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Haarlemse schilder uit de Gouden Eeuw werd bekend om zijn portretten?


JUIST!NIET JUIST!

Frans Hals

Muziek: Pop(ulaire) muziek > termen en genres

punk

In de jaren \'70 opgekomen stroming binnen de Britse rock-\'n-roll (en jeugdcultuur) die zich met eenvoudige en keiharde Do-It-Yourself-muziek afzette tegen pompeuze supersterren en hippies, en die in de songteksten anarchie (\'no future\') en revolutie predikte. Invloedrijkste groepen: Sex Pistols en The Clash. Zie ook new wave.