scintigrafie

Scintigrafie (synoniem: isotopenonderzoek) is onderzoek waarbij organen worden afgebeeld met behulp van radioactieve stoffen die ioniserende straling uitzenden. De stof, toegediend door inspuiting in een ader of door inslikken van een vloeistof, komt via de bloedbaan overal in het lichaam terecht, maar in het bijzonder in het orgaan dat men wil afbeelden. De daar opgeslagen stof zendt stralen uit, die worden opgevangen door een speciale camera (gammacamera) en omgezet in een afbeelding, een scintigram of scan.
Een ziek deel van een orgaan neemt minder of juist meer radioactieve stof op en is op de afbeelding te zien als een uitsparing of als een extra dicht gedeelte, bijv. botscan of een longscan. Een scintigrafie is eigenlijk het omgekeerde van een radiologisch onderzoek; de stralen komen niet van buiten het lichaam, maar uit een bron in het lichaam.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

In welk muziekgenre was het platenlabel Motown gespecialiseerd?


JUIST!NIET JUIST!

soul

terrorisme

Het zonder wettelijke grond plegen van grootschalig geweld of creëren van dreiging met vaak immense gevolgen. Deze daden worden veelal gepleegd met een politiek, religieus of extremistisch doel voor ogen en worden na afloop regelmatig opgeëist door een groepering.

Zie ook terrorisme in het hoofdstuk Internationale politiek.