BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

hartinfarct

Ook hartaanval. Toestand die ontstaat door gebrek aan zuurstof op basis van bloedeloosheid van hartweefsel, waarbij een deel van de hartspier afsterft. De onvoldoende bloedtoevoer wordt meestal veroorzaakt door een acute vernauwing in de kransslagaders door een bloedprop op basis van atherosclerose (`aderverkalking'). Het afgestorven spierweefsel wordt vervangen door bindweefsel . De symptomen zijn meestal pijn of beklemming op de borst, vaak met uitstraling naar de kaak en linkerarm. Soms kan een hartinfarct vrijwel symptoomloos verlopen. Indien het hart geen ritmische samentrekking en dus geen pompfunctie meer heeft, kan men levensreddend optreden door uitwendige hartmassage toe te passen.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

       heeldehuid

paginatop