BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Jazz > avant-garde jazz
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

avant-garde jazz

Avant-garde jazz (ook wel avant-jazz) is een muziekstijl waarbij wordt afgeweken van de gebruikelijke vormen van melodie, harmonieuze samenhang en ritmes. Daardoor doet het wel denken aan de free jazz , maar het heeft een vastere basisstructuur, waaroverheen kan worden geïmproviseerd. Avant-garde jazz ontstond in de jaren ’50 met musici als Sun Ra en Ornette Coleman . In Nederland zijn o.a. Willem Breuker en Han Bennink bekende avant-garde jazzmusici.

 vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop