Dries van Agt

Mr. A.A.M. van Agt (1931-2024) was een rooms-katholiek politicus, minister van Justitie in het kabinet-Den Uyl, 1973-1977. Hij veroorzaakte de val van dit kabinet door op televisie te verklaren dat hij een wet op de 'vervreemding van landbouwgronden' (om prijsstrijging van de grond tegen te gaan) niet zou ondertekenen. Na de hierop volgende verkiezingsoverwinning van de PvdA toonde hij zich bij de formatie zo'n taai onderhandelaar, dat beoogd minister-president Den Uyl het moest opgeven. Van Agt vormde hierop een kabinet met VVD -leider Hans Wiegel, 1977-1981, en vervolgens nog een kabinet met Den Uyl, 1981-1982. Hierna werd Van Agt commissaris van de koningin in Noord-Brabant en vervolgens ambassadeur van de Europese Gemeenschap in Japan, daarna in de Verenigde Staten.
In zijn spreken viel Van Agt altijd op door zijn verfijnd en rijk geschakeerd gebruik van het Nederlands, dikwijls met grappige effecten.
In het begin van deze eeuw ontpopte Van Agt zich als bevlogen voorvechter van de Palestijnse zaak en criticus van Israël.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.