Meidagen 1940

Het begrip 'Meidagen' staat voor de dagen van de Duitse inval in Nederland, op 10 mei 1940, tot de afkondiging van de capitulatie, op 14 mei. Sterke tegenstand werd door het Nederlands leger (en de kleine Nederlandse luchtmacht) geboden op en rond de Grebbeberg, in Rotterdam, voor Den Haag en aan de Friese kant van de Afsluitdijk. Alleen op die laatste plaats konden de Duitsers, dankzij het sterke en goed bewapende fort, teruggeslagen worden, met grote verliezen. Verrast door de Nederlandse tegenstand besloten de Duitsers Rotterdam te bombarderen met brandbommen en dreigden vervolgens ook andere steden hetzelfde lot te laten ondergaan. De opperbevelhebber van het Nederlandse leger, Generaal Winkelman, besloot daarop te capituleren. De volgende dag, 15 mei, werd de capitulatie in Rijsoord, bij het platgebombardeerde Rotterdam, getekend. Alleen de provincie Zeeland werd nog van de overgave uitgesloten, deels om het uitwijken naar Engeland mogelijk te blijven maken, maar ook omdat de hoop gevestigd was op enkele Franse regimenten die de provincie op 10 mei te hulp schoten. Zo werd dan nog een paar dagen dapper doorgevochten. Door hevig Duits artillerievuur vanaf Walcheren en verwoestende bombardementen door de Luftwaffe op Middelburg moest ook daar op 19 mei gecapituleerd worden.
Koningin Wilhelmina was al op 13 Mei, tegen haar zin, naar Londen uitgeweken, gevolgd door prinses Juliana, prins Bernhard en het kabinet. De regering had het gezag over het land aan generaal Winkelman opgedragen.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.