H. Colijn

Hendrik Colijn (1869-1944) was de opvolger van Abraham Kuyper in de Anti Revoliutionaire Partij. Hij was minister-president (eenmaal in de jaren twintig, driemaal achtereen in de jaren 1933-1939). Hij voerde de bezuinigingspolitiek aan tijdens de crisis van de jaren dertig.
Na de Duitse inval, mei 1940, publiceerde Colijn de brochure Op de grens van twee werelden, waarin hij de democratie 'doodziek' noemde, de Duitse overwinning vaststelde, trouw betuigde aan Oranje, maar hun vlucht naar Engeland veroordeelde. Later herriep hij zijn uitspraken over Duitsland, steunde het verzet en werd geïnterneerd in Duitsland, waar hij in 1944 overleed aan een hartaanval.
Zie ook
Ga maar rustig slapen, gouden standaard en Plan van de arbeid.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.