Anton de Kom

Anton de Kom (1898-1945) was een Surinaamse vrijheidsstrijder tegen de koloniale overheersing door Nederland. Hij werd geboren in Paramaribo. Schrijver van Wij slaven van Suriname (1934), waarin hij stelde dat na de afschaffing van slavernij het kolonialisme ongelijkheid en racisme in stand houdt.
Anton de Kom kwam in 1920 naar Amsterdam en verkeerde hier met linkse intellectuelen, waaronder Mohammed Hatta. In 1933 ging hij naar Suriname, werd gearresteerd en teruggestuurd naar Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam hij deel aan het verzet. Hij werd gearresteerd in de zomer van1944 en stierf in het concentratiekamp Neuengamme. In 1990 werd op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost een monument voor hem onthuld.
In Paramaribo draagt de universiteit zijn naam. In 2009 verscheen bij Uitgeverij Contact een biografie van Anton de Kom geschreven door Alice Boots en Rob Woortman.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.