schoolstrijd

De schoolstrijd ging om de vraag of ook scholen op religieuze grondslag door de staat moesten worden gefinancierd. In de Franse (revolutionaire) tijd kwam in 1806 een eerste schoolwet tot stand. De staat moest alleen voor openbare scholen zorgen waar kinderen van alle geloven heen konden gaan. Scholen op religieuze grondslag kregen geen subsidie. In christelijke kring was men woedend. De strijd om de financiële gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs zou tot in de volgende eeuw duren.
Toen de schoolwet van 1878 de eisen waaraan scholen moesten voldoen verscherpte zonder het bijzonder (christelijk) onderwijs de hiervoor benodigde gelden toe te kennen, protesteerden Kuyper en Schaepman (*1686] hiertegen met handtekeningenacties. Pas in 1917 werd deze schoolstrijd beëindigd.
Zie
pacificatie.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.