kiesrecht
Kiesrecht werd In 1848 in Nederland ingevoerd, maar aanvankelijk alleen voor mannen die meer dan een bepaald bedrag aan belastingen betaalden (censuskiesrecht). In 1853 was zo nog slechts elf procent van de mannen kiesgerechtigd. Bij de grondwetswijziging van 1887 werd de toekenning van het kiesrecht al verruimd.
In de Kieswet van1896 werd bepaald dat alle mannen stemrecht hadden die een bepaald loon verdienden, een bepaalde huur betaalden, een examen gehaald hadden of in het bezit waren van een spoorboekje (!). In 1910 was daarmee het percentage kiesgerechtigden al gestegen tot 63 procent. Pas in 1917 werd voor mannen en in 1919 ook voor vrouwen het algemeen kiesrecht ingevoerd.
Zie ook Aletta Jacobs.
Hoe heet de Griekse godin van wijsheid en wetenschap?
fantasy
Filmgenre met verzonnen wezens, zich afspelend in imaginaire werelden. Terugkerende motieven zijn magie, tovenarij, mythologie en soms een vleugje spiritualiteit of pseudo-wijsheden. Veelal spannende avonturenfilms, maar steeds onder het motto: dromen mag! Het genre ligt dicht bij science-fiction en horror, maar toon en timbre verschillen nadrukkelijk. Het magnum opus van dit genre - in roman en film - is de trilogie van Peter Jackson naar boek van J.R.R. Tolkien, The Lord of the Rings (2001, 2002 en 2003). Maar ook de Harry Potter-reeks (2001-2011) valt niet te onderschatten: \"It takes a great deal of courage to stand up to your enemies, but a great deal more to stand up to your friends.\"