Tachtigjarige Oorlog

Tachtigjarige Oorlog is de naam van de oorlog tegen Spanje. Het begin ligt bij het gewapende verzet tijdens en na de Beeldenstorm (1566-1567) en op het succes van het verzet in Holland en Zeeland na de verovering van Den Briel in 1572. De meest gangbare benaming voor de gehele eerste fase van deze oorlog, waarin ten slotte de Republiek staatkundig vorm kreeg, is 'de Opstand'.
Na de hervatting van de strijd na afloop van het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) werd het karakter vooral gekenmerkt door de vervlechting met de internationale ontwikkelingen als gevolg van de Dertigjarige Oorlog in Duitsland en door de behoefte van de Republiek de verworven internationale positie veilig te stellen.
Zie ook Acte van Verlatinghe, Alva, geuzen, Margaretha van Parma en Willem van Oranje.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.