duinen

Heuvels van fijn materiaal, meestal fijn zand, aan de zee, een rivier of in een woestijn. Langs de kust van Noord- en Zuid-Holland bevindt zich een duingebied van ongeveer 100 km lengte en plaatselijk 5 km breedte, dat bestaat uit oude en jonge duinen. De oude duinen zijn ongeveer 5000 jaar geleden ontstaan en liggen landinwaarts; ze zijn lager dan de jonge duinen, die dateren uit de middeleeuwen en daarna. Opwaaiend zand komt droog te liggen en begroeiing houdt met de wortels het zand vast. De duinen worden hoger door voortdurend opwaaien van nieuw zand. De hoogte van de jonge duinen is tot 60 meter.
De Nederlandse kustduinen vormen de bovenkant van strandwallen die in de loop van het Holoceen zijn ontstaan. Voldoende zand, een langzaam aflopende helling en een zeespiegel die niet te snel stijgt zijn de voorwaarden voor het ontstaan van strandwallen. Na het jaar 1100 stijgt de zeespiegel weer snel en is er sprake van transgressie . De oude duinen zijn afgegraven tot aan het grondwater en vormen de geestgronden, waarop veel bloembollen geteeld worden.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.