Samira Makhmalbaf

Samira Makhmalbaf (1980) is een Iraanse filmmaker en scenarioschrijver en dochter van regisseur Mohsen Makhmalbaf.
Haar eerste film, Sib, (The Apple, 1998), die ze op haar 17e maakte, werd meteen een internationaal succes. In een periode van twee jaar werd de film in meer dan 30 landen vertoond en uitgenodigd voor deelname aan ruim 100 internationale filmfestivals.
Samira Makhmalbaf was jurylid van de filmfestivals in onder meer Cannes, Venetië, Berlijn en Locarno. Tweemaal won Makhmalbaf de Prix du Jury tijdens het Filmfestival in Cannes, voor haar tweede film Takhté siah (Blackboards, 2000) en voor Panj é asr (At Five in the Afternoon, 2003) haar derde film.
Ze is actief op het gebied van vrouwenrechten en filmt binnen de beperkingen van de geschreven en ongeschreven wetten in Iran.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.