documentaire
Filmgenre. Anders dan speelfilms laten documentaires personen of gebeurtenissen zien die buiten de film echt bestaan. De hand van de regisseur blijft echter altijd zichtbaar, alleen al in de keuze van de fragmenten en de wijze waarop deze een documentaire monteert. Anders gezegd: documentaires tonen een 'werkelijkheid' maar op creatieve manier, met gebruikmaking van narratieve (verhaaltechnische) middelen. Een documentaire zou, in principe, objectief moeten zijn, maar kan die objectiviteit enkel benaderen, omdat de subjectieve hand van de regisseur die immers keuzen maakt, zichtbaar blijft.
Legendarisch zijn de documentaires die Leni Riefenstahl maakte ter meerdere eer en glorie van het Nazibewind in Duitsland voor de oorlogsjaren, zoals Triumph des Willens (1935) en Olympia (1938).
In recente jaren maakte vooral Michael Moore naam met uiterst suggestief gemonteerde documentaire-films: Bowling for Columbine (2002) en Sicko (2007). Een documentaire kan een krachtig genre zijn: Al Gore's An Inconvenient Truth (2006) bracht de milieuproblematiek wereldwijd onder de aandacht.
Welk zeilschip werd vanaf de 17e eeuw gebruikt als vrachtschip voor de binnenwateren?
oligarchie
(Grieks: oligos = weinig, archein = heersen) Dus regeren door enkelen. De term is afkomstig uit de Politeia van Plato en vormt een van zijn drie slechte regeringsvormen. Voorbeelden van oligarchieën waren de Griekse stadstaten Athene en Sparta gedurende bepaalde perioden van hun bestaan. Hetzelfde geldt voor de Hollandse steden tijdens de Republiek.
Zie ook communisme en fascisme.