thermodynamica

Abstracte, maar technisch heel belangrijke tak van de natuurkunde en de scheikunde die zich bezighoudt met de veranderingen in een systeem als men er arbeid op verricht of warmte aan toevoert, of omgekeerd het systeem arbeid laat verrichten of warmte afgeven.
De drie hoofdwetten van de thermodynamica zijn:
1. de wet van behoud van energie;
2. de onmogelijkheid dat warmte spontaan van een kouder naar een warmer lichaam stroomt (zie ook entropie);
3. het bestaan van een absoluut nulpunt.
De algemene wetten van de thermodynamica werden in de 19e eeuw door fysici geformuleerd; daarnaast leverde de Franse genieofficier Sadi Carnot in zijn studies over de stoommachine een opmerkelijke bijdrage. Onderzoekers zoals Boltzmann en van der Waals verdiepten zich vervolgens in de vraag in hoeverre men de thermodynamische eigenschappen van een specifiek systeem, bijvoorbeeld de druk van een gegeven hoeveelheid gas als functie van de temperatuur en het volume, kan verklaren op grond van de beweging en onderlinge wisselwerking van de atomen en/of moleculen in het systeem.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.