thermodynamica
Abstracte, maar technisch heel belangrijke tak van de natuurkunde en de scheikunde die zich bezighoudt met de veranderingen in een systeem als men er arbeid op verricht of warmte aan toevoert, of omgekeerd het systeem arbeid laat verrichten of warmte afgeven.
De drie hoofdwetten van de thermodynamica zijn:
1. de wet van behoud van energie;
2. de onmogelijkheid dat warmte spontaan van een kouder naar een warmer lichaam stroomt (zie ook entropie);
3. het bestaan van een absoluut nulpunt.
De algemene wetten van de thermodynamica werden in de 19e eeuw door fysici geformuleerd; daarnaast leverde de Franse genieofficier Sadi Carnot in zijn studies over de stoommachine een opmerkelijke bijdrage. Onderzoekers zoals Boltzmann en van der Waals verdiepten zich vervolgens in de vraag in hoeverre men de thermodynamische eigenschappen van een specifiek systeem, bijvoorbeeld de druk van een gegeven hoeveelheid gas als functie van de temperatuur en het volume, kan verklaren op grond van de beweging en onderlinge wisselwerking van de atomen en/of moleculen in het systeem.
Welk zeilschip werd vanaf de 17e eeuw gebruikt als vrachtschip voor de binnenwateren?
oligarchie
(Grieks: oligos = weinig, archein = heersen) Dus regeren door enkelen. De term is afkomstig uit de Politeia van Plato en vormt een van zijn drie slechte regeringsvormen. Voorbeelden van oligarchieën waren de Griekse stadstaten Athene en Sparta gedurende bepaalde perioden van hun bestaan. Hetzelfde geldt voor de Hollandse steden tijdens de Republiek.
Zie ook communisme en fascisme.