eiwitten

Eiwitten vormen een groep organische verbindingen opgebouwd uit aminozuren, ook wel proteïnen of polypeptiden genaamd. De specifieke eigenschappen van eiwitten worden bepaald door de volgorde waarin de verschillende aminozuren in het eiwit voorkomen. Deze volgorde is op zijn beurt vastgelegd in de volgorde van de stikstofbasen op een bepaald stuk van het DNA van het betreffende organisme (het gen ).
Eiwitten variëren dus in de wijze waarop de twintig verschillende aminozuren gerangschikt zijn en verder in het aantal aminozuren dat in een enkel eiwit aaneengeregen is. De binding tussen de aminozuren komt tot stand doordat de zuurgroep van het ene aminozuur zich onder (formele) afsplitsing van water verbindt met de aminogroep van het volgende aminozuur. Uit twee aminozuren ontstaat zo een dipeptide. De zuurgroep daarvan verbindt zich weer met een aminogroep van weer een aminozuur onder vorming van een tri-peptide, enzovoort. De tussen een amino groep en een carboxylgroep gevormde bindingen heten in de organische chemie in het algemeen amide bindingen, maar bij een eiwit spreekt men meestal van een petptidebinding.
Zie ook
genetische code, hormonen, enzymen, receptoren en eiwitten in het hoofdstuk Natuurkunde, scheikunde en sterrenkunde.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie is in de Noord-Europese mythologie de god van de vruchtbaarheid en de donder?


JUIST!NIET JUIST!

Thor

Levenswetenschappen > medische en overige begrippen

biofeedback

Biofeedback is een trainingstechniek waarbij iemand bepaalde lichaamsfuncties bij zichzelf probeert te beheersen die gewoonlijk buiten het bewustzijn verlopen, zoals het ritme van het hart, de ademhaling of de bloeddruk. Biofeedback is in sommige gevallen succesvol gebleken bij de behandeling van hoofdpijn, rugpijn, hypertensie (hoge bloeddruk) en hyperventilatie.