Brezjnev

Leonid Brezjnev (1906-1982) Na de val van Chroesjtsjov in 1964 kwam in de Sovjet-Unie een driemanschap aan de macht: Podgorny, Kosygin en Brezjnev. De laatste ontpopte zich als de machtigste en verstrakte het communistische systeem, zowel in de Sovjet-Unie zelf als in andere door hen beheerste socialistische staten. Dit werd de Brezjnev-doctrine genoemd: de Sovjet-Unie behield zich het recht voor om in te grijpen, zoals inderdaad in Tsjecho-Slowakije (1968) en in Afghanistan (1979) bleek.
Brezjnevs verstrakking van de discipline ging gepaard met een verstarring van het verouderde economische apparaat, dat in productiviteit achterbleef. Na zijn dood volgde een onzekere periode door het vroege overlijden van zijn opvolgers Andropov en Tsjernenko. De perestrojka- en glasnost-politiek van Gorbatsjov brak met de lijn van Brezjnev.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Italiaanse architect ontwierp het Groninger Museum?


JUIST!NIET JUIST!

Alessandro Mendini

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.