The Who

Engelse rockband, in 1964 opgericht in Londen. Bestond ten tijde van hun grootste successen uit zanger Roger Daltrey, gitarist Pete Townshend, bassist John Entwistle en Keith Moon. The Who geldt als pionier van de rock. Op de vroege mod-albums staan veel korte, soms agressieve nummers die veel invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de hardrock en de powerpop. Hun luidruchtige en agressieve concerten maakten ook de weg vrij voor punkrock- en heavy metalbands.
Townsends rockopera Tommy uit 1969werd wereldwijd bekend. Grote hits uit de jaren zestig zijn verder The Kids Are Allright and My Generation.
Eind 2006 maakte The Who een comeback met het album Endless Wire.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke schrijver uit de Griekse oudheid schreef fabels zoals De haas en de schildpad?


JUIST!NIET JUIST!

Aesopus

Geschiedenis: Oudheid > gebieden, steden, rijken, volkeren

Byzantijnse Rijk

Het Byzantijnse Rijk was een Romeins keizerrijk met Constantinopel (= stad van Constantijn, later Byzantium en door de Turken Istanboel genoemd) als hoofdstad. De stad werd in 330 n. Chr. door Constantijn de Grote gesticht als de nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk, waarvan het oostelijke, Griekssprekende deel op dat moment het meest welvarend en dichtstbevolkt was. In 395 deelde keizer Theodosius I het Romeinse Rijk op in een oostelijk deel, bestuurd vanuit Constantinopel (later Byzantijnse Rijk genoemd) en een westelijk deel, eerst bestuurd vanuit Rome, vanaf 402 vanuit Ravenna. Het Byzantijnse Rijk omvatte op zijn hoogtepunt delen van Europa, Klein-Azië, Palestina en Noord-Afrika. Tot in de elfde eeuw bleef het een grote mogendheid met Byzantium als grootste stad van Europa en het Midden-Oosten. Het rijk was tijdelijk in handen van westerse kruisvaarders (dertiende eeuw) en werd definitief veroverd door de Turken in de vijftiende eeuw. De heerschappij van de Byzantijnse keizer over kerk en staat was bijna absoluut.

Zie ook Byzantijnse kunst en kruistochten.