James Webb-ruimtetelescoop

De James Webb-ruimtetelescoop (James Webb Space Telescope, kortweg JWST) is vernoemd naar de Amerikaanse NASA-topman James Webb (1906-1992). De JWST werd gelanceerd in 2021 als opvolger van de Hubble-ruimtetelescoop die in 1990 werd gelanceerd als permanent observatorium van de ruimte buiten de aarde. Hierdoor worden storende invloeden van de atmosfeer op astronomische waarnemingen vermeden. Een groot verschil is dat de camera’s en spectrografen van JWST ontworpen zijn voor waarnemingen van infrarode straling. Hubble deed voornamelijk waarnemingen in zichtbaar licht. Daarnaast is de hoofdspiegel van de JWST ruim zes keer groter dan die van de Hubble, waardoor de JWST honderd keer krachtiger is. De eerste waarnemingen die de nieuwe telescoop deed, waren spectaculair. Nog nooit konden we zo ver terug kijken in het heelal.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Hoe heet de jaarlijkse vastenperiode voor moslims?


JUIST!NIET JUIST!

ramadan

Literatuur: Internationale literatuur > titels en hoofdpersonen

Hamlet

De weinig daadkrachtige prins van Denemarken uit de gelijknamige wraaktragedie (1601) van Shakespeare. Beroemdste uitspraken: \'To be or not to be\' en \'Frailty, thy name is woman\'.
Hamlet\'s vader, de oude Hamlet, is gedood door Claudius, die de nieuwe koning van Denemarken is geworden en getrouwd is met Hamlet\'s moeder. Hamlet overweegt zijn vader te wreken door Claudius te doden. Als de raadsman van Claudius, Polonius, een gesprek tussen Hamlet en zijn moeder afluistert steekt Hamlet hem neer.Polonius is de vader van de mooie Ophelia en haar broer Laërtes. Hamlet en Ophelia zijn op elkaar verliefd. Ophelia wordt gek en verdrinkt zich. Hamlet doodt tenslotte Claudius en wordt op zijn beurt gedood door Laërtes, die zijn vader wil wreken maar daarbij zelf ook om het leven komt.