oog

Het ook is het gezichtsorgaan met als belangrijkste delen de oogbol, zenuwen en vaten. De oogbol is opgebouwd uit drie lagen: de buitenste laag is de harde oogrok (sclera), waaraan de oogspieren zijn bevestigd en die aan de voorkant overgaat in het hoornvlies (cornea).
Het middelste deel is het vaatvlies, dat aan de voorzijde het regenboogvlies (iris) vormt, het gekleurde (meestal blauwe of bruine) deel van het oog rondom de pupil. Door samentrekking of door verwijding reguleert de iris de hoeveelheid licht die het oog via de pupil binnenkomt. De binnenste laag is het netvlies (de retina), waar de lichtprikkels via zintuigcellen worden waargenomen en van waaruit de prikkels via de gezichtszenuw (nervus opticus) naar de hersenen worden geleid.
Er zijn twee typen zintuigcellen te onderscheiden: de staafjes voor zwart‑witwaarnemingen en de kegeltjes voor het kleuren zien. Voor in het oog bevindt zich de lens, een doorzichtige, glasachtige bol, die een bepaalde breking van de lichtstralen veroorzaakt en zo het waargenomen voorwerp scherp op het netvlies afbeeldt.

Zie ook kleurenblindheid, accommodatie en slechtziendheid.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Duitse componist zette de Carmina Burana, een verzameling Middeleeuwse liederen, op muziek?


JUIST!NIET JUIST!

Carl Orff

intuïtie

Onmiddellijk als bij ingeving verkregen inzicht in het wezen van de dingen. Het is een manier van kennen die volstrekt buiten het begripsmatige denken en het stap voor stap redeneren om gaat.

De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week

  1. Carl Orff
  2. egocentrisme en egoïsme
  3. dunya
  4. mektab
  5. Michel Foucault
  6. Achilles
  7. keerkringen
  8. relativisme
  9. nalatigheid
  10. Agamemnon