oog

Het ook is het gezichtsorgaan met als belangrijkste delen de oogbol, zenuwen en vaten. De oogbol is opgebouwd uit drie lagen: de buitenste laag is de harde oogrok (sclera), waaraan de oogspieren zijn bevestigd en die aan de voorkant overgaat in het hoornvlies (cornea).
Het middelste deel is het vaatvlies, dat aan de voorzijde het regenboogvlies (iris) vormt, het gekleurde (meestal blauwe of bruine) deel van het oog rondom de pupil. Door samentrekking of door verwijding reguleert de iris de hoeveelheid licht die het oog via de pupil binnenkomt. De binnenste laag is het netvlies (de retina), waar de lichtprikkels via zintuigcellen worden waargenomen en van waaruit de prikkels via de gezichtszenuw (nervus opticus) naar de hersenen worden geleid.
Er zijn twee typen zintuigcellen te onderscheiden: de staafjes voor zwart‑witwaarnemingen en de kegeltjes voor het kleuren zien. Voor in het oog bevindt zich de lens, een doorzichtige, glasachtige bol, die een bepaalde breking van de lichtstralen veroorzaakt en zo het waargenomen voorwerp scherp op het netvlies afbeeldt.

Zie ook kleurenblindheid, accommodatie en slechtziendheid.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke schrijver uit de Griekse oudheid schreef fabels zoals De haas en de schildpad?


JUIST!NIET JUIST!

Aesopus

sociale cohesie

Mate waarin burgers in de maatschappij verbondenheid ervaren en zich medeverantwoordelijk voelen voor het algemeen welzijn. Staat tegenover \'ieder voor zich\'.