klonen of kloneren

Klonen of kloneren is het met behulp van biotechnologische methoden doen ontstaan van identieke of bijna‑identieke organismen van een soort die zich in de natuur alleen geslachtelijk voortplant. Voor zoogdieren wordt daarbij gebruikgemaakt van de nucleus (celkern) van somatische cellen (de niet-geslachtscellen). Zo'n verzameling identieke organismen die door ongeslachtelijke voortplanting uit één individu is ontstaan, wordt ook wel een kloon genoemd.
De term kloneren wordt ook wel gebruikt voor het inbrengen van vreemd DNA in een eicel (zygote). Men transplanteert dan een kern met DNA van een lichaamscel van een patiënt naar een eicel waaruit de kern met DNA juist is verwijderd. Zo komt een embryo tot stand met hetzelfde kern-DNA als de patiënt. Hiermee zouden cellen, weefsels of zelfs organen kunnen worden verkregen die in theorie geen afstotingsreactie oproepen na transplantatie.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Italiaanse architect ontwierp het Groninger Museum?


JUIST!NIET JUIST!

Alessandro Mendini

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.