hersenen

De hersenen zijn het centrale gedeelte van het zenuwstelsel, beschermd door de schedel. De hersenen bestaan van onder naar boven uit het verlengde merg en de hersenstam, van waaruit signalen vanuit het ruggenmerg naar de overige hersendelen worden gezonden. In dit gebied zetelt het autonome zenuwstelsel dat onder andere ademhaling, bloeddruk en hartfrequentie reguleert.

Daarboven liggen de kleine hersenen, die een belangrijke rol spelen bij het handhaven van evenwicht en coördinatie van bewegingen.

De grote hersenen (bestaande uit een linker‑ en een rechtergedeelte, die gekruist respectievelijk de rechter- en linkerlichaamshelft 'besturen') controleren functies als denken en willekeurige spieractiviteit.
In de buitenste laag van de grote hersenen, de hersenschors of cortex cerebri, 'zitten' hogere functies, zoals geheugen, spraak en gezichtsvermogen.
Onder de hersenschors ligt de hypothalamus , waar onder andere de lichaamstemperatuur, honger‑ en dorstgevoel en seksuele prikkels worden gereguleerd.
Zie ook hypofyse.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Duitse componist zette de Carmina Burana, een verzameling Middeleeuwse liederen, op muziek?


JUIST!NIET JUIST!

Carl Orff

intuïtie

Onmiddellijk als bij ingeving verkregen inzicht in het wezen van de dingen. Het is een manier van kennen die volstrekt buiten het begripsmatige denken en het stap voor stap redeneren om gaat.

De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week

  1. Carl Orff
  2. egocentrisme en egoïsme
  3. dunya
  4. mektab
  5. Michel Foucault
  6. Achilles
  7. keerkringen
  8. relativisme
  9. nalatigheid
  10. Agamemnon