Online woordenboek met ruim 9.500 woorden en begrippen!

Wat zou je als algemeen ontwikkeld mens in Nederland moeten weten - of ten minste herkennen - op allerlei gebied van cultuur en wetenschap? Je vindt hier de antwoorden!

Zoek gericht naar een woord via de zoekfunctie of naar een onderwerp via het menu.

Cultureel Woordenboek

Van boek tot web

Cultureel Woordenboek.nl is voortgekomen uit het (Nieuw) Cultureel Woordenboek, dat van 1992 tot 2005 vele drukken beleefde. Het initiatief tot dit boek kwam voort uit de Sociaal-Wetenschappelijke Raad van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen). Sinds 2008 is het Cultureel Woordenboek online.

Lees meer over het Cultureel Woordenboek.

Redacteuren gezocht!

Wegens uitbreiding en vervanging zijn we bij het online Cultureel woordenboek op zoek naar nieuwe redacteuren.
Heb je interesse in cultuur en wetenschap in de breedste zin van het woord? Ben je een homo universalis? Heb je iets met kennis verzamelen en delen? Vind je het leuk om door online woordenboeken te scrollen? Heb je tijd om gemiddeld een paar uur per maand mee te werken aan het updaten/opfrissen van het online Cultureel woordenboek? Dan zoeken we jou!
 

Woord v/d week

pidgin

\'Werktaal\' tussen mensen die geen gemeenschappelijke taal hebben, maar toch moeten samenwerken of handeldrijven. Basis is een samenraapsel van uitdrukkingen, constructies en woorden uit de moedertalen van de deelnemers. Pidgins hebben een beperkt vocabulaire, een beperkte grammatica, en dus beperkte mogelijkheden. Ze kunnen zeer lang bestaan als \'markttaal\', die door niemand thuis gebezigd wordt, zoals het Sabir, dat vanaf de Middeleeuwen tot in de twintigste eeuw langs de kusten van de Middellandse Zee in gebruik was. Wordt een pidgin eenmaal de moedertaal van een nieuwe generatie, dan spreken we van een creooltaal.
Zie ook
creolistiek.

Quizvraag v/d week

Welke Italiaanse architect ontwierp het Groninger Museum?


JUIST!NIET JUIST!

Alessandro Mendini

Vriend worden

De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, maar hosting en webbeheer zijn niet gratis. Iedere financiële steun is dus welkom. Word onze helpende vriend en maak een bijdrage over op de rekening van onze penningmeester NL98INGB0003033871 t.n.v. P.M.W. Dijkstra o.v.v. 'Vriend Cultureel Woordenboek'.

Lees meer over 'vriend worden'.