mensenrechten
De eeuwige, onvervreemdbare rechten van de mens op grond van zijn plaats in de natuur, die door elke overheid erkend en geëerbiedigd moeten worden. Van deze rechten is al sprake in de filosofie van de Oudheid en in de Christelijke politieke theorie van de Middeleeuwen.
De eerste moderne formulering van de rechten van de mens vinden we in het tweede Treatise of Government (1690) van John Locke. In 1776 werden ze door het Congres van de Verenigde Staten erkend als de grondbeginselen van het staatsrecht en klassiek verwoord in de Declaration of Independence ('life','liberty' en 'the pursuit of happiness').
Ook de Franse Revolutie van 1789 begon met een soortgelijke verklaring: Déclaration des droits de l'homme et du citoyen.
Op 10 december 1948 werd door de algemene vergadering van de Verenigde Naties De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aanvaard. Op grond hiervan kunnen overheden ter verantwoording worden geroepen, zoals gebeurt in internationale straftribunalen.
Welke Romeinse schrijver schreef over de Romeinse keizers uit de 1e eeuw na Christus?
hagiografie
(Grieks: hagios = heilig) Beschrijving van leven en werk van een heilige. Door de talloze legenden en wonderen die in de hagiografische literatuur zijn opgenomen, heeft het woord de bijbetekenis gekregen van: onkritische levensbeschrijving.
Zie ook hagiografie in het hoofdstuk Geschiedenis: Middeleeuwen.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- ijs en weder dienende
- het sop is de kool niet waard
- met een kluitje in het riet sturen
- de kastanjes uit het vuur halen
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- kaarten op tafel leggen
- tussen wal en schip raken
- op alle slakken zout leggen
- als de vos de passie preekt
- waar het hart vol is loopt de mond van over