Europese Gemeenschap
Afgekort EG. Voorheen Europese Economische Gemeenschap (EEG) Verbond van vijftien Europese landen - de Benelux-landen, Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Denemarken, Griekenland, Spanje, Portugal, Finland, Oostenrijk en Zweden - gebaseerd op het op 25 maart 1957 gesloten Verdrag van Rome.
De belangrijkste organen van de EG zijn: de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Raad van Ministers en het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschap.
Bij het Verdrag van Maastricht van begin 1992 is de EG omgedoopt tot Europese Unie (EU), waarbinnen een Economische en Monetaire Unie bestaat, de EMU. Dit onderscheid is er omdat nog niet alle EU-landen aan de gemeenschappelijke munt wilden meedoen.
Zie ook Europese Akte, interne markt, Verdrag van Amsterdam.
Welk zeilschip werd vanaf de 17e eeuw gebruikt als vrachtschip voor de binnenwateren?
oligarchie
(Grieks: oligos = weinig, archein = heersen) Dus regeren door enkelen. De term is afkomstig uit de Politeia van Plato en vormt een van zijn drie slechte regeringsvormen. Voorbeelden van oligarchieën waren de Griekse stadstaten Athene en Sparta gedurende bepaalde perioden van hun bestaan. Hetzelfde geldt voor de Hollandse steden tijdens de Republiek.
Zie ook communisme en fascisme.