Helmut Kohl

Helmut Kohl (1930 - 2017) was leider van de Christlich Demokratische Union (CDU) in Duitsland en bondskanselier van 1982 tot 1998. Toen eind 1989 de Berlijnse muur viel zag Kohl zijn ideaal van een hereniging van het na de Tweede Wereldoorlog in tweeën gesplitste Duitsland snel dichterbij komen. In West-Duitsland was hier veel weerstand tegen vanwege de te verwachte hoge prijs die zou moeten worden betaald voor het opnemen van de verarmde Oost-Duitse bevolking en het moeten saneren of moderniseren van hun verouderde industrie en infrastructuur.
Ook internationaal was de weerstand groot. Alleen de Amerikaanse President Bush Sr. was er voor, maar de belangrijkste Europese regeringsleiders Margaret Thatcher en François Mitterand waren tegen, evenals de leider van de Sovjet-Unie Michael Gorbatsjov. Met de afschuwelijke geschiedenis van hun eeuw in gedachten vreesden zij dat de hereniging zou kunnen leiden tot een oppermachtig Duitsland dat zijn wil opnieuw zou kunnen gaan opleggen aan andere landen.
President Mitterand en zijn ministers bonden het eerste in. Zij eisten in ruil van Duitsland dat het zijn sterke West-Duitse munt, de D-mark, zou opgeven ten gunste van één Europese Muntunie met een gemeenschappelijke munt (de latere Euro). Kohl, gesteund door zijn eigen partij én de regering van Oost-Duitsland, zette door, en eind 1990 werd daarmee de Duitse hereniging een feit.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.