Wim Kok

Wim Kok (1938-2018) was vakbondsleider, minister en premier. In 1973 werd hij voorzitter van het NVV, op dat moment de grootste vakorganisatie van Nederland. Zijn gematigde houding en kwaliteiten als bruggenbouwer kwamen hem goed van pas bij het fusieproces van NVV en NKV (Nederlands Katholiek Vakverbond) tot FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging) in 1976.
Na de verkiezingen van 1989 kwam er een coalitie van CDA en PvdA en werd Kok minister van Financiën en vice-premier. Door impopulaire maatregelen zakte de populariteit van Kok binnen de PvdA naar een dieptepunt. Koks dagen als partijleider leken geteld toen hij stelde dat de partij haar 'ideologische veren' beter kon afschudden. De PvdA verloor na de verkiezingen van 1994 maar liefst twaalf zetels. Door een nog groter verlies voor het CDA, werd de PvdA echter toch de grootste partij en dat maakte de weg vrij voor het eerste Paarse kabinet met Kok als minister-president. Kok diende twee termijnen als premier. Daarna werd hij commissaris bij diverse grote bedrijven.

Zie ook Srebrenica en parlementaire enquête.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welk zeilschip werd vanaf de 17e eeuw gebruikt als vrachtschip voor de binnenwateren?


JUIST!NIET JUIST!

tjalk

Levenswetenschappen > biologie (o.a anatomie en fysiologie) en scheikunde

adaptatie

Adaptatie is de wijze waarop een levend organisme zich aanpast aan een wijziging van zijn leefomstandigheden. Dat kan gaan om een tijdelijke verandering bij een kortdurende wijziging, zoals vogels die bij felle kou hun verenpak opzetten. De leefomgeving kan ook blijvend veranderen, waardoor sommige organismen bepaalde blijvende eigenschappen ontwikkelen. Deze veranderingen worden erfelijk vastgelegd en aan het nageslacht doorgeven. Zo merkte Darwin op dat de door hem bestudeerde vinken verschillende snavels ontwikkelden al naargelang de omgeving waarin zij leefden.