Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog

Nijmegen is naast de verwoestingen van Rotterdam, Vlissingen, Middelburg en Arnhem door het oorlogsgeweld zwaar getroffen geweest. Op 22 februari 1944 werd de stad gebombardeerd door Amerikaanse bommenwerpers. Vermoed wordt dat die een fout maakten door Nijmegen aan te zien voor de Duitse stad Kleef. Door dat bombardement kwamen in de stad 800 mensen om het leven. Vervolgens werd in september van dat jaar hevig om de stad gevochten door de uit het zuiden oprukkende geailleerde troepen en de Duitse verdediging. Dankzij heldhaftig optreden van de student Jan van Hoof, die de door de Duitsers onder de Waalbrug gereed gemaakte explosieven onschadelijk maakte door de stroomdraden door te knippen, kon de Waalbrug ongeschonden op de Duitsers veroverd worden. Maar de Duitse tegenstand op en langs de weg naar Arnhem was toen nog zo sterk dat het geailleerde leger toch nog te laat was om de op de Arnhemse heuvelrug ingesloten Britse en Poolse soldaten te hulp te komen.
In de maanden na september '44 bleef Nijmegen, hoewel bevrijd, bestookt worden kanonvuur van beide kanten, met nog weer grote schade aan huizen en gebouwen en vele doden tot gevolg.
Zie ook de slag om Arnhem.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.