Noordzeekanaal

Het Noordzeekanaal werd in 1876 geopend. Een oude wens om van Amsterdam rechtstreeks naar de Noordzee te kunnen varen werd in 1876 werkelijkheid met het 21 km. lange Noordzeekanaal. Vier jaar na de opening van de Nieuwe Waterweg van Rotterdam naar Hoek van Holland.
Een groot deel van dit kanaal kwam tot stand door inpoldering van het IJ en andere meren ten Westen van Amsterdam, waarbij hoge dijken aangelegd werden aan beide zijden van het kanaal. Het moeilijkste was de doorgraving van de duinen en de aanleg van de eerste zeesluis bij wat toen het dorp IJmuiden werd. Die doorgraving nam ruim tien jaar in beslag, alles met handwerk door duizenden weinig verdienende arbeiders en hun trekpaarden. Ook moest een sluis bij Schellingwoude worden gebouwd om het zoute zeewater uit de Zuiderzee tegen te kunnen houden: de Oranjesluizen.
In 1876 werd het kanaal geopend door koning Willem III. Stoomsleepboten vervingen de jaagpaarden en de verbinding met de zee was teruggebracht van 75 tot 21 kilometer.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.