Zeeland

In 1572 koos een groot aantal Zeeuwse steden de kant van de Opstand, en sindsdien bleef Zeeland politiek nauw verbonden met Holland. De bestuurlijke macht kwam te berusten bij de Staten met als hoogste ambtenaar van het gewest de raadpensionaris. Een grote invloed viel de stadhouder en diens representant in Zeeland toe. Het gewest deelde met Holland de perioden van stadhouderloosheid.
Zowel in 1672 als 1747 leidde de hier ontstane oproerigheid tot herstel van het stadhouderschap. De belangrijkste middelen van bestaan waren handel (op de Oostzee), kaapvaart, slavenhandel, visserij, zoutraffinage, voorts de meekrapteelt. In de zeventiende en achttiende eeuw kwamen talrijke inpolderingen tot stand. Het gewest had veel te lijden van grote overstromingen (onder andere in 1530 en 1570, de Allerheiligenvloed).

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

tragikomedie

Drama dat elementen van zowel komedie als tragedie, hogere én lagere kunst, in zich verenigt. Het woord werd voor het eerst gebruikt door de Romeinse toneelschrijver Plautus. Andere bekende tragikomedies: Il pastor fido van Guarini; Twelfth Night en A Winter\'s Tale van Shakespeare en de stukken van Tsjechov.