Franse tijd

De Franse tijd (1810-1813) is de periode waarin Nederland door inlijving deel uitmaakte van het Franse keizerrijk van Napoleon. Deze periode bracht behalve onderdrukking en uitbuiting ook een aantal goede zaken met zich mee, zoals de invoering van een Burgerlijke stand in 1811, waarbij iedereen verplicht werd behalve voornamen ook een familienaam te laten registreren, en de invoering van belangrijke wetgeving naar Frans model.
In november 1813 kwam een einde aan de Franse tijd in Nederland toen Napoleon na een grote nederlaag bij Leipzig gedwongen werd zijn hier gelegerde troepen terug te halen. In Den Haag werd een voorlopig landsbestuur ingesteld onder leiding van Gijsbert Karel van Hogendorp.

Zie ook Haags Verdrag, Koninkrijk Holland, Bataafse Republiek, Daendels, Lodewijk Napoleon en Schimmelpenninck.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.