Bataafse republiek

De Bataafse Republiek werd uitgeroepen in 1795, een dag na de vlucht van stadhouder Willem V met zijn gevolg naar Engeland. Tot dat gevolg hoorde ook zijn 23-jarige zoon Willem, de latere Nederlandse koning Willem I.
In 1795 werden de Franse troepen door velen als bevrijders ingehaald, omdat zij de beginselen van de Franse Revolutie: volkssoevereiniteit, vrijheid, en gelijkheid voor de wet meebrachten. Het instellen van een republiek betekende hier echter geen revolutionaire omwenteling omdat het land, in tegenstelling tot Frankrijk, al een republikeins verleden had en geen machtige adel kende.
Maar toen Napoleon(6695] in1806 zijn broer Lodewijk Napoleon tot koning van het 'Koninkrijk Holland' benoemde, was het hier met de republiek definitief gedaan, omdat een paar jaar later de naar Engeland uitgeweken zoon van stadhouder Willem V in 1813 met steun van de Engelse regering het koningschap kreeg aangeboden, door o.a. de oranjegezinde Van Hogendorp.
Zie ook Daendels en Schimmelpenninck.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welk symbool staat voor hoop?


JUIST!NIET JUIST!

anker

Literatuur: Internationale literatuur > titels en hoofdpersonen

Macbeth

Hoofdpersoon van tragedie (1606) van Shakespeare, over een Schotse generaal die van een drietal heksen te horen krijgt dat hij koning zal worden, en die, aangespoord door een zeer ambitieuze echtgenote, op bloedige wijze de kroon verwerft en weer kwijtraakt. Zijn bekendste monoloog begint met de woorden \'Tomorrow, and tomorrow, and tomorrow/ Creeps in this petty pace from day to day\'.