Acte van Verlatinghe
Ook Plakkaat van Verlatinghe. Besluit van de Staten-Generaal van 26 juli 1581 om de Spaanse koning Filips II niet langer te erkennen als heer over de Nederlanden, hem te 'verlaten'. Deze daad volgde op de Unie van Utrecht in 1579. Van een plechtige afzwering was geen sprake, het besluit viel in een gewone vergadering.
Ook Plakkaat van Verlatinghe. Besluit van de Staten-Generaal van 26 juli 1581 om de Spaanse koning Filips II niet langer te erkennen als heer over de Nederlanden, hem te 'verlaten'. Deze daad volgde op de Unie van Utrecht in 1579. Van een plechtige afzwering was geen sprake, het besluit viel in een gewone vergadering. Hoewel de Acte van Verlatinghe geen onmiddellijke praktische gevolgen had – men zocht aanvankelijk een andere vorst om de heerschappij over de lage landen over te nemen – was dit wel de eerste keer in de Tachtigjarige Oorlog dat men expliciet tegen de koning in opstand kwam en daarmee de aanzet tot de vorming van een republiek en verder te gaan als de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, hetgeen in 1588 geschiedde. De Acte had dan ook een grote symbolisch betekenis.
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
tragikomedie
Drama dat elementen van zowel komedie als tragedie, hogere én lagere kunst, in zich verenigt. Het woord werd voor het eerst gebruikt door de Romeinse toneelschrijver Plautus. Andere bekende tragikomedies: Il pastor fido van Guarini; Twelfth Night en A Winter\'s Tale van Shakespeare en de stukken van Tsjechov.