Acte van Verlatinghe

Ook Plakkaat van Verlatinghe. Besluit van de Staten-Generaal van 26 juli 1581 om de Spaanse koning Filips II niet langer te erkennen als heer over de Nederlanden, hem te 'verlaten'. Deze daad volgde op de Unie van Utrecht in 1579. Van een plechtige afzwering was geen sprake, het besluit viel in een gewone vergadering.

Ook Plakkaat van Verlatinghe. Besluit van de Staten-Generaal van 26 juli 1581 om de Spaanse koning Filips II niet langer te erkennen als heer over de Nederlanden, hem te 'verlaten'. Deze daad volgde op de Unie van Utrecht in 1579. Van een plechtige afzwering was geen sprake, het besluit viel in een gewone vergadering. Hoewel de Acte van Verlatinghe geen onmiddellijke praktische gevolgen had – men zocht aanvankelijk een andere vorst om de heerschappij over de lage landen over te nemen – was dit wel de eerste keer in de Tachtigjarige Oorlog dat men expliciet tegen de koning in opstand kwam en daarmee de aanzet tot de vorming van een republiek en verder te gaan als de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, hetgeen in 1588 geschiedde. De Acte had dan ook een grote symbolisch betekenis.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welk zeilschip werd vanaf de 17e eeuw gebruikt als vrachtschip voor de binnenwateren?


JUIST!NIET JUIST!

tjalk

oligarchie

(Grieks: oligos = weinig, archein = heersen) Dus regeren door enkelen. De term is afkomstig uit de Politeia van Plato en vormt een van zijn drie slechte regeringsvormen. Voorbeelden van oligarchieën waren de Griekse stadstaten Athene en Sparta gedurende bepaalde perioden van hun bestaan. Hetzelfde geldt voor de Hollandse steden tijdens de Republiek.
Zie ook
communisme en fascisme.