Claude Lévi-Strauss
(1908-2009) Frans cultureel antropoloog en filosoof, introduceerde het structuralisme in de menswetenschappen. Onderzoek van primitieve culturen (waarbij hij vooral geïnteresseerd was in de mythen) bracht hem tot de overtuiging dat alle culturen, van primitief tot hoogontwikkeld, in wezen berusten op dezelfde mentale patronen, de 'infrastructuur' van de geest. Deze structuren genereren regels waarvan de individuen zich niet bewust zijn maar waardoor ze zich toch laten leiden. Die regels hebben betrekking op universele tegenstellingen als heilig-profaan, leven-dood, natuur-cultuur. De bevindingen van Lévi-Strauss hebben op zijn minst één zwaarwegende filosofische consequentie: ze doen afbreuk aan de traditionele, door de Verlichting geïnspireerde opvatting van de mens als autonoom subject.
Het denken van Lévi-Strauss heeft enorm doorgewerkt in de Franse filosofie van de twintigste eeuw: Foucault Lacan en Barthes, om alleen de grootsten te noemen, bouwen op hem voort.
Hoe heet de Griekse godin van wijsheid en wetenschap?
fantasy
Filmgenre met verzonnen wezens, zich afspelend in imaginaire werelden. Terugkerende motieven zijn magie, tovenarij, mythologie en soms een vleugje spiritualiteit of pseudo-wijsheden. Veelal spannende avonturenfilms, maar steeds onder het motto: dromen mag! Het genre ligt dicht bij science-fiction en horror, maar toon en timbre verschillen nadrukkelijk. Het magnum opus van dit genre - in roman en film - is de trilogie van Peter Jackson naar boek van J.R.R. Tolkien, The Lord of the Rings (2001, 2002 en 2003). Maar ook de Harry Potter-reeks (2001-2011) valt niet te onderschatten: \"It takes a great deal of courage to stand up to your enemies, but a great deal more to stand up to your friends.\"