Alleman (1963)

Alleman (1963) is de best bezochte Nederlandse documentairefilm in zwart-wit, geregisseerd en geproduceerd door Bert Haanstra. Simon Carmiggelt, die samen met Bert Haanstra en Anton Koolhaas het scenario schreef, deed de voice-over. De film laat Nederland en zijn bewoners zien in hun dagelijks bestaan in de jaren vijftig, zoals verkleedpartijen achter handdoeken op het strand, op komische, maar ook serieuze wijze met een verborgen camera gefilmd. De film trok dan ook veel publieke belangstelling in binnen- en buitenland.
Alleman won diverse prijzen, zoals een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn, en was genomineerd voor een BAFTA Award en een Oscar. Die Oscar kreeg hij niet, maar die had Haanstra al op zak voor de korte documentaire Glas (1958), vooral beroemd vanwege scène met de tegen elkaar aan botsende flessen op een lopende band. Zijn doorbraak was overigens de film Fanfare (1958).

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.