opstanding

Alle vier evangelisten berichten, zij het in verhalen die opmerkelijke verschillen vertonen, dat Jezus na kruisiging en graflegging 'ten derden dage' (een in bijbelse verhaaltraditie dikwijls gebezigde uitdrukking om een daad van Hogerhand te beschrijven) uit de dood is opgewekt en aan zijn leerlingen is verschenen.
Bijbeluitleggers verschillen van mening over de vraag of het hier gaat om een literaire inkleding van het in de kring van discipelen gegroeide geloof dat God zich over de gekruisigde ontfermde en hem 'ten hemel had doen opvaren'. Of om de weergave van een feitelijke, lichamelijke opstanding. In het laatste geval was het graf werkelijk leeg, in het eerste geval is het lege graf slechts symbool van de opwekking. In beide gevallen is het een getuigenis van het geloof dat God het voor de veroordeelde opnam en uiteindelijk ook voor de wereld die hem verwierp.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke schrijver/dichter was tevens scheepsarts en reisde over de gehele wereld?


JUIST!NIET JUIST!

Jan Jacob Slauerhoff

NS Publieksprijs

De NS Publieksprijs werd in 1987 ingesteld door de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse boek en heette toen Publieksprijs voor het Nederlandse boek. Enkele jaren was het Dagblad Trouw de sponsor en sinds 2001 De Nederlandse Spoorwegen. Toen werd de naam veranderd in NS Publieksprijs, bestemd voor een auteur van een Nederlands boek. Iedere lezer kan vanaf eind oktober zijn stem uitbrengen op een lijst van zes voorgeselecteerde boeken. De winnaar krijgt € 7500 en een beeldje dat is ontworpen door Jeroen Henneman. Ook mag hij of zij een jaar lang gratis met de trein reizen.