opstanding
Alle vier evangelisten berichten, zij het in verhalen die opmerkelijke verschillen vertonen, dat Jezus na kruisiging en graflegging 'ten derden dage' (een in bijbelse verhaaltraditie dikwijls gebezigde uitdrukking om een daad van Hogerhand te beschrijven) uit de dood is opgewekt en aan zijn leerlingen is verschenen.
Bijbeluitleggers verschillen van mening over de vraag of het hier gaat om een literaire inkleding van het in de kring van discipelen gegroeide geloof dat God zich over de gekruisigde ontfermde en hem 'ten hemel had doen opvaren'. Of om de weergave van een feitelijke, lichamelijke opstanding. In het laatste geval was het graf werkelijk leeg, in het eerste geval is het lege graf slechts symbool van de opwekking. In beide gevallen is het een getuigenis van het geloof dat God het voor de veroordeelde opnam en uiteindelijk ook voor de wereld die hem verwierp.
Welk zeilschip werd vanaf de 17e eeuw gebruikt als vrachtschip voor de binnenwateren?
oligarchie
(Grieks: oligos = weinig, archein = heersen) Dus regeren door enkelen. De term is afkomstig uit de Politeia van Plato en vormt een van zijn drie slechte regeringsvormen. Voorbeelden van oligarchieën waren de Griekse stadstaten Athene en Sparta gedurende bepaalde perioden van hun bestaan. Hetzelfde geldt voor de Hollandse steden tijdens de Republiek.
Zie ook communisme en fascisme.