Bertrand Russell

(1872-1970) Engelse wiskundige, filosoof en politiek publicist, een van de meest spraakmakende filosofen van de twintigste eeuw. Sprak zich in het openbaar dapper uit over de meest uiteenlopende onderwerpen: pacifisme, de seksuele moraal, vrouwenemancipatie, het totalitarisme van de Sovjet-Unie, de atoombewapening - en op al die gebieden verkondigde hij progressieve standpunten, in een tijd dat dat nog niet politiek correct was (zijn pacifistische uitspraken kwamen hem tijdens de Eerste Wereldoorlog op een halfjaar gevangenisstraf te staan). In 1966 zat hij het Vietnam-tribunaal voor, waaraan ook Sartre deelnam en dat de Amerikaanse activiteiten in Vietnam aan de kaak stelde.
Hij schreef een veelgelezen geschiedenis van de westerse filosofie en ontving in 1950 de Nobelprijs voor literatuur. Russell begon zijn carrière op het gebied van de logica en het grondslagenonderzoek van de wiskunde. Op kennistheoretisch gebied stond hij op een consequent empiristisch standpunt: alle kennis moet uiteindelijk herleid kunnen worden tot eenvoudige uitspraken over zintuiglijke gewaarwordingen (sense data). Deze theorie ontwikkelde hij in samenwerking met zijn leerling Ludwig Wittgenstein en zij staat bekend onder de naam 'logisch atomisme'. Russell en Sartre zijn de twee filosofen die in de twintigste eeuw het meest van zich hebben doen spreken; ze zijn de geëngageerde filosofen bij uitstek.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Italiaanse architect ontwierp het Groninger Museum?


JUIST!NIET JUIST!

Alessandro Mendini

gelijkheid voor de wet

Artikel 1 van de Nederlandse grondwet luidt: \'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.\'

De Algemene wet gelijke behandeling (AWGB, 1 september 1994) is een verdere uitwerking van Artikel 1.