coördinaat

Een getal dat gebruikt wordt om de positie van een punt (of ander meetkundig object) aan te duiden, dan wel om de waarde van een algebraïsche grootheid aan te geven. Weet men dat het punt op een gegeven lijn ligt, dan is slechts één coördinaat vereist. Daarom zegt men dat een lijn één dimensie heeft, een vlak twee, en de ruimte drie. De coördinaten worden bepaald ten opzichte van een gekozen coördinatenstelsel, bijvoorbeeld een drietal onderling loodrechte assen in de ruimte. Bij de plaatsbepaling op het bolvormige aardoppervlak heeft men aan twee (cirkelvormige) coördinaat-assen genoeg, waarvoor men dan doorgaans de evenaar en de meridiaan door Greenwich kiest.
Algebraïsche coördinaten worden gewoonlijk met de letters x, y, of z aangeduid. Door een transformatie van het gekozen coördinatenstelsel kan een moeilijk wiskundig probleem dikwijls in gemakkelijker overzienbare vorm worden gebracht. Dit heeft in veel gevallen tot de oplossing geleid van voorheen moeilijk oplosbaar geachte problemen.
Zie ook breedte- en lengtegraad in het hoofdstuk De aarde, het weer en het klimaat.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

gulden snede

Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance