ontslag
Het verbreken van de arbeidsverhouding tussen een werkgever en werknemer. De werknemer kan zelf ontslag nemen, of de werkgever kan de werknemer ontslaan. Voor dat laatste gelden in Nederland strenge regels. Zo mogen werknemers niet ontslagen worden vanwege het feit dat ze zwanger of ziek zijn. In het merendeel van de gevallen dat een werkgever een werknemer ontslaat, zal hij de werknemer een geldbedrag mee moeten geven.
Dit is anders als de werkgever de werknemer op staande voet ontslaat. Dit is een ontslag dat direct ingaat en waarbij de werkgever de werknemer weg kan sturen zonder dat deze een geldbedrag mee krijgt. Dit kan alleen gebeuren als er sprake is van een dringende reden, bijvoorbeeld als de werknemer zich ernstig heeft misdragen door collega's te bedreigen of te stelen van de werkgever. Een werknemer kan ook zelf ontslag op staande voet nemen, maar dit komt veel minder voor.
Welke actrice speelde vanaf 1995 een aantal keer de rol van M in James Bondfilms?
oligarchie
(Grieks: oligos = weinig, archein = heersen) Dus regeren door enkelen. De term is afkomstig uit de Politeia van Plato en vormt een van zijn drie slechte regeringsvormen. Voorbeelden van oligarchieën waren de Griekse stadstaten Athene en Sparta gedurende bepaalde perioden van hun bestaan. Hetzelfde geldt voor de Hollandse steden tijdens de Republiek.
Zie ook communisme en fascisme.