Dodenherdenking

Voorafgaand aan bevrijdingsdag worden op 4 mei de Nederlandse slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1961 ook de gesneuvelde militairen tijdens de politionele acties in Indië en vredesmissies waar ook ter wereld. Op plaatsen waar tussen 1940 en 1945 slachtoffers zijn gevallen en bij daaraan verbonden monumenten worden herdenkingen gehouden en kransen gelegd. Vanaf zes uur hangen van officiële gebouwen en veel woonhuizen de vlaggen halfstok. In Amsterdam leggen de koning en de koningin 's avonds om even vóór acht uur de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Klokslag acht uur wordt dan in het hele land twee minuten stilte gehouden.
Ook de Nederlanders die slachtoffer werden van de Japanse bezetting van Indië worden op 4 mei herdacht, maar daarnaast is op 15 augustus ter nagedachtenis aan hen een bijeenkomst bij het Indisch Monument in Den Haag.

 

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Duitse componist zette de Carmina Burana, een verzameling Middeleeuwse liederen, op muziek?


JUIST!NIET JUIST!

Carl Orff

intuïtie

Onmiddellijk als bij ingeving verkregen inzicht in het wezen van de dingen. Het is een manier van kennen die volstrekt buiten het begripsmatige denken en het stap voor stap redeneren om gaat.

De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week

  1. Carl Orff
  2. egocentrisme en egoïsme
  3. dunya
  4. mektab
  5. Michel Foucault
  6. Achilles
  7. keerkringen
  8. relativisme
  9. nalatigheid
  10. Agamemnon