Dodenherdenking

Voorafgaand aan bevrijdingsdag worden op 4 mei de Nederlandse slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1961 ook de gesneuvelde militairen tijdens de politionele acties in Indië en vredesmissies waar ook ter wereld. Op plaatsen waar tussen 1940 en 1945 slachtoffers zijn gevallen en bij daaraan verbonden monumenten worden herdenkingen gehouden en kransen gelegd. Vanaf zes uur hangen van officiële gebouwen en veel woonhuizen de vlaggen halfstok. In Amsterdam leggen de koning en de koningin 's avonds om even vóór acht uur de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Klokslag acht uur wordt dan in het hele land twee minuten stilte gehouden.
Ook de Nederlanders die slachtoffer werden van de Japanse bezetting van Indië worden op 4 mei herdacht, maar daarnaast is op 15 augustus ter nagedachtenis aan hen een bijeenkomst bij het Indisch Monument in Den Haag.

 

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke schrijver/dichter was tevens scheepsarts en reisde over de gehele wereld?


JUIST!NIET JUIST!

Jan Jacob Slauerhoff

NS Publieksprijs

De NS Publieksprijs werd in 1987 ingesteld door de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse boek en heette toen Publieksprijs voor het Nederlandse boek. Enkele jaren was het Dagblad Trouw de sponsor en sinds 2001 De Nederlandse Spoorwegen. Toen werd de naam veranderd in NS Publieksprijs, bestemd voor een auteur van een Nederlands boek. Iedere lezer kan vanaf eind oktober zijn stem uitbrengen op een lijst van zes voorgeselecteerde boeken. De winnaar krijgt € 7500 en een beeldje dat is ontworpen door Jeroen Henneman. Ook mag hij of zij een jaar lang gratis met de trein reizen.