Dodenherdenking

Voorafgaand aan bevrijdingsdag worden op 4 mei de Nederlandse slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1961 ook de gesneuvelde militairen tijdens de politionele acties in Indië en vredesmissies waar ook ter wereld. Op plaatsen waar tussen 1940 en 1945 slachtoffers zijn gevallen en bij daaraan verbonden monumenten worden herdenkingen gehouden en kransen gelegd. Vanaf zes uur hangen van officiële gebouwen en veel woonhuizen de vlaggen halfstok. In Amsterdam leggen de koning en de koningin 's avonds om even vóór acht uur de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Klokslag acht uur wordt dan in het hele land twee minuten stilte gehouden.
Ook de Nederlanders die slachtoffer werden van de Japanse bezetting van Indië worden op 4 mei herdacht, maar daarnaast is op 15 augustus ter nagedachtenis aan hen een bijeenkomst bij het Indisch Monument in Den Haag.

 

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.